Efter framgångarna – svensk hästexport ökar

1:53 min

Efter några tunga år har branschen återhämtat sig och nu blomstrar svensk export av dressyr- och hopphästar.

Finanskrisen 2007 och 2008 drabbade hästnäringen hårt. Något som har vänt de senaste åren.

– Efterfrågan har ökat med 50 procent de senaste fem åren, säger Pia Levin, en av Sveriges främsta exportörer.

I spåren av finanskrisen märkte hela hästvärlden av en nedgång. Färre betäckningar och tuffare ekonomiska tider väntade, så även för Sverige. Men nu ser det ljusare ut. Framgångar för såväl svenska hästar som ryttare har gett ett gott rykte och bidragit till exporten.

– Det blev bättre kvalitet, man blev mer seriös och tänkte mer på vad man betäckte. Därför blev det bättre, säger Pia Levin.

Hon driver sitt stuteri i Laholm, säljer mellan 30 till 40 hästar varje år och hjälper även privatpersoner att komma i kontakt med köpare från utlandet. Och efter nedgången noterar hon nu ett ökat intresse för de svenska tävlingshästarna.

Jag kan väl säga att de sista fem åren så har det ökat väldigt mycket. Man märker att folk letar efter hästar i Sverige.

Då det inte finns några krav på att uppfödare ska rapportera om när en häst säljs till utlandet går det inte att visa några exakta siffror.

P4 Halland har varit i kontakt med fem av Sveriges största exportörer av dressyr- och hopphästar. Alla ger en samstämmig bild – kurvan för svensk hästexport pekar uppåt.

Ryktet om de svenska hästarna har nått långt. Förutom stora hästländer som Tyskland, Belgien och Nederländerna finns även intresse från USA.

Tricia Earley från Texas är en av dem som flög ner till skånska Flyinge för att ta med sig en häst att tävla med på hemmaplan.

– När jag tänker på de svenska hästarna tänker jag på väluppfödda hästar som rör sig väldigt bra. Med en svensk häst kommer du ha en bättre chans att göra bra ifrån dig i Texas, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista