Pojke med telefon i handen.
Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Erik Nylander/TT

Marcus: Vi måste prata mer om sexuella trakasserier

3:24 min

Marcus Johansson från Halmstad är en av de som berörts av vittnesberättelser om sexuella trakasserier, men förvånas av att så få män vågar prata om att de kan ha kränkt tjejer.

Uppropet #metoo fortsätter att sprida sig på sociala medier som en uppmaning till framför allt kvinnor att synliggöra hur vanligt sexuella trakasserier faktiskt är.

En som reagerat är Marcus Johansson från Halmstad. Han berättar att han troligen har kränkt tjejer, med är förvånad över att inte fler män vågar prata om det.

– Jag vet ju inte i vilken mån det har uppfattats som trakasserier, men det är klart att jag någon gång gjort något som fått tjejer att känna sig kränkta, säger han och fortsätter:

– Speciellt jobbigt tycker jag det var under högstadietiden, när jag tänker tillbaka på det. Då var det ganska hänsynslöst i hur vi killar bedömde jämnåriga utifrån sexuell mognad.

Vad skulle det kunna vara?

– Vilka tjejer som hade fått bröst eller inte. Det kunde vi kommentera utan att tänka på hur mottagarna reagerade. 

Jag förfäras väldigt mycket över att jag bevittnar hur killar tafsar på tjejer eller säger sexuella anspelningar – och att alla bara tystar ner det. Vi lyfter aldrig fram det så offret förstår att förövaren gör något fel. 

Och en anledning till att man tystar ner sexuella trakasserier skulle kunna vara att man vill skydda stämningen, tror Marcus Johansson.

– Då faller allt obehag på en person, snarare än att alla borde känna att det är jättepinsamt. 

Han tycker det är viktigt att vi vågar prata mer om sexuella trakasserier.

– I den vuxenvärld jag lever i bevittnar jag ofta det när det är fulla personer inblandade. Framför allt tror jag att vi killar kanske ska säga: men fan, detta är fel! Vi måste ta ansvar och lära yngre killar att man inte säger och gör så. Förhoppningsvis är den yngre generationen bättre än oss. 

Det har blivit lite lättare att prata om problemet, tycker han, men menar att det finns mycket kvar att göra.

– Det är lite lättare att prata om det idag, eftersom jag pratar om detta i radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista