Leif Andersson är frivillig insatsperson i Sibbarp.
Leif Andersson är frivillig insatsperson i Sibbarp. Foto: Per Qvarnström/Sveriges Radio

Privatpersoner stärker upp räddningstjänsten

5:40 min

Räddningstjänsten söker "frivilliga insatspersoner" till Hallands landsbygd. Leif i Sibbarp är en som hakat på initiativet.

Just nu är det Älvsered man fokuserar på när Räddningstjänsten Väst söker efter ideella krafter.

Redan nu finns det frivilliga insatspersoner i Glommen, Dagssås och Sibbarp som svarar på anrop för att hjälpa till vid brand och olyckor.

– Jag har varit med i knappt ett halvår och än har det inte hänt något. Jag går inte på helspänn hela dagarna, jag är fullständigt avslappnad. Det finns inget åtagande som tvingar mig att vara aktiv, säger Leif Andersson, Sibbarp.

Varför är det viktigt att engagera sig i detta?

– Jag tycker det stärker gemenskapen på orten, och man kan väl få känna sig lite nyttig också. Om jag rycker ut på en olycka och på något sätt kan bistå den drabbade skulle det kännas väldigt bra.

På vår Facebooksida skriver lyssnare att landsbygden får dra ett stort lass, vad säger du?

– Det är något vi lever med ständigt på landsbygden. Vi får ta tag i mycket saker själva. Men vi ska inte på något sätt ersätta brandmännen eller förväxlas med den typen av räddningstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista