Kommunråden i Falkenberg, Per Svensson och Mari-Louise Wernersson
Per Svensson (S) och Mari-Louise Wernersson (C). Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Toppolitikerna: Har inte förtroende för kommunchefen

3:35 min

Falkenbergs kommunchef Charlotte Johansson tvingas sluta. Toppolitikerna Mari-Louise Wernersson (C) och Per Svensson (S) saknar förtroende för henne.

– Det övergripande ledningsgruppsarbetet har inte fungerat och för att hela kommunorganisationen ska kunna utvecklas måste det göra det. Vi måste få till bättre samarbete mellan förvaltningar och våra bolag, säger Per Svensson, socialdemokratiskt oppositionsråd.

Det var mindre än ett år sedan Charlotte Johansson tillträdde posten som kommunchef. Beslutet om att hon tvingas sluta kommer, enligt politikerna, för att hon inte har förtroende i organisationen.

Vi ser att förtroendet är för svagt, och då måste vi agera och det har kommunstyrelsen gjort med beslutet igår.

– Samarbetet har inte fungerat, och då är det Charlotte Johansson som har det största ansvaret för att samarbetet inte har fungerat, säger Per Svensson. 

Mari-Louise Wernersson tycker det är beklagligt att man hamnat i den här situationen, men menar att det politiska ansvaret måste tas, även om det blir smärtsamt.

 Hur ser ni på ert ansvar i rekryteringsprocessen?

– Det är klart att vi har ett ansvar i detta, och det är svåra uppdrag och det är svårt att rekrytera, säger Mari-Louise Wernersson.

Samtidigt handlar det mycket om referenstagning i rekryteringsarbetet, poängterar Mari-Louise Wernersson. 

– Jag blev kontaktad häromdagen av en tidigare arbetsgivare till utbildningschefen Frostlund, som beklagade att man inte hade farit med sanna uppgifter. Får vi inte sanningsenliga uppgifter är det svårt att ta rätt beslut. 

Hur tror ni medborgarna reagerar – i och med att mycket skattepengar har gått till detta?

– Självklart har vi ett ansvar för skattepengarna, men vi har också ett ansvar för att verksamheten ska fungera, säger Per Svensson

Nu går Anders Ramberg in som tillförordnad kommunchef på kort sikt. Därefter ska man leta upp en tillförordnad kommunchef på lite längre sikt innan man anställer en slutlig kommunchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".