I Oskarström har konstnären Minna Svensson gjort ett verk i anslutning till byggnationen av Fysiklekplatsen.
1 av 2
I Oskarström har konstnären Minna Svensson gjort ett verk i anslutning till byggnationen av Fysiklekplatsen. Foto: Anders Andersson/Halmstad kommun
Lovisa Nilsson i vit allvädersjacka stående mot stenbakgrund
2 av 2
Lovisa Nilsson, konstintendent på Halmstads kommun. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio

Nya spelregler för den offentliga konsten

6:10 min

Halmstad kommun har ändrat förutsättningarna för offentlig konst. Något som har både fördelar och nackdelar, berättar Lovisa Nilsson, intendent för offentlig konst i Halmstad.

Sedan 2015 jobbar kommunen med ett fast årligt anslag på 1,5 miljoner till offentlig konst. En samrådsgrupp med representanter från olika förvaltningar inom kommunen bestämmer vilka projekt som skall få pengar till konst. En av riktlinjerna är att kommunen ska få till en geografisk spridning av konsten.

– Tillsammans tittar vi på vilka satsningar som är på gång i kommunen och bestämmer i vilka projekt som konsten ska finnas med, säger Lovisa Nilsson, intendent för offentlig konst på Halmstads kommun.

Förr, mellan 1999 och 2015, fanns det ett procentmål för hur mycket konst som skulle köpas in när man byggde nytt eller byggde om. Då var det avsatt en halv procent av byggprojektets totalsumma till konst.

Rekommendationen, som var nationell, kom faktiskt redan på 1930-talet. Men sedan ett politiskt beslut i kommunen 2015 finns det alltså ett anslag att gå efter.

– Nackdelen var att konsten alltid var knuten till byggnation, men fördelen var att det alltid genererade pengar till konst, dock en ganska liten summa, säger Lovisa Nilsson.

En annan fördel med att konsten var kopplad till byggnation, är att det finns konst på alla förskolor, skolor, äldreboenden och daglig verksamhet i kommunen, berättar hon.

Precis som Varberg försöker Halmstad kommun jobba för en spridning av konst på landsbygden, även om de inte har en lika uttalad satsning. Bland annat har de haft en centrumsatsning i Oskarström, samt jobbat med offentlig konst i Getinge och Harplinge. 

En annan riktlinje de jobbar efter är att projekt ska vara nära invånare. De är med på byggnationen av nya Kattegattgymnasiet, där invånare ska möta konst tidigt i livet.

– I veckan hade vi jurysammanträde och snart blir det klart vem som vinner den upphandlingen, säger Lovisa Nilsson.

Det nya resecentrumet med en konstinstallation, samt Örjans vall med skulptural konst och ljuskonst, är några av de bestämda projekt som ska utföras den närmaste tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista