Isabella med blå ridjacka sittandes på häst.
Isabella Tovek på hästen Sushi. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio

Isabella säljer häst på export

5:52 min

Svensk hästexport och framförallt halländsk blomstrar efter några tunga år. På Isabella Toveks gård i Ätran bedrivs det både avel och export.

I Ätran utanför Falkenberg ligger Isabella Toveks gård idylliskt och där finns just nu ungefär 20 hästar. De säljer de hästar som inte riktigt håller måttet för elitsatsning utomlands och behåller de bästa själva. 

– Vi har börjat avla på bättre hästar vilket gör att kvaliteten blir mycket bättre. I tävlingar vill man ha så många nior och tior som möjligt och därför avlar man på bättre svenska hästar med bättre stam, förklarar Isabella Tovek.

Det finns några kriterier att gå efter när det gäller val av inköp av avelshästar, menar Isabella Tovek. Är det ett föl ska man gå efter stamtavla och är det en häst med några år på nacken skall man gå efter något som heter ridbarhet.

Ridbarhet är hur hästen känns när man rider på den och hur den rör sig, är den mjuk och smidig, till exempel; det är alltså sammantaget vilken känsla man får när man rider på hästen.

Den hästen hon sitter på är Sushi som är en dansk produkt, och det finns en anledning till att man köper just danska hästar.

– Finns det en bra häst i Sverige finns det 20 bra hästar i Danmark eller Tyskland. De ligger mera framme när det gäller avel i utlandet. Det är det som vi försöker göra nu i Sverige, avla på bättre hästar och få fram fler elitprodukter.

Den svenska ridsporten är på stark framfart sett till internationell nivå enligt Isabella Tovek, då hon kan dra slutsatser från hennes erfarenhet som ungdomsryttare.

– Ridsporten utvecklas ju enormt hela tiden, vi har bättre hästar och tränare. I år tog jag och U25-ryttarna brons på EM och även Young riders tog brons på EM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".