Henrik Ankarcrona, förbundskapten för hopplandslaget.
Henrik Ankarcrona, förbundskapten för hopplandslaget. Foto: Pontus Lundahl/TT

Förbundskaptenen: Exporten kan drabba tävlingsresultat

2:03 min

Hästexporten går på högtryck, och Sverige utmärker sig som exportland. Men den ökade försäljningen riskerar att påverka resultaten på tävlingsbanan negativt.

Efter några tuffa år har exporten av hästar från Sverige ökat. P4 Halland har varit i kontakt med fem av Sveriges största exportörer av dressyr- och hopphästar. Alla ger en samstämmig bild – kurvan för svensk hästexport pekar uppåt. 

– Det är klart vi har ett bra rykte, det har vi nog haft sen länge, men man märker att även större nationer undrar vad vi gör egentligen, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten för det svenska hopplandslaget.

Man kan ju tro att de svenska hästarna är bäst i världen, är det verkligen så?

– Jag skulle säga att generellt sett har vi mycket öppna marker, hästarna kan röra sig fritt, vi har en väldigt hård lagstiftning vad det gäller hästar och djurhållning i stort och det gör att vi har bättre, starkare djur, säger Henrik Ankarcrona och fortsätter:

– Vi ligger i framkant där, och det vet köparna.

Finns det risk att vi exporterar bort våra bästa "talanger" så resultaten blir hämmande?

– Absolut, det är en stor risk. Det är klart det är något som jag är orolig för alltid. Samtidigt måste vi utvecklas, förhoppningsvis kommer det finnas både ock, vi måste kunna sälja för att utveckla oss.

– Men självklart hoppas jag att vi kommer behålla några av guldkornen i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista