Aja Blomberg Andersson står bredvid en brun häst, som har ett vitt tecken i pannan.
Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Hästnäringen vill ändra regler för att sälja hästar

1:54 min

Företrädare för hästnäringen i Sverige kritiserar konsumentköplagen, och anser att den långa reklamationstiden hindrar dem från att göra affärer.

Som konsumentköplagen ser ut i dag görs ingen skillnad på levande djur och andra varor när ett företag säljer en vara till en privatperson. Konsumentköplagen säger idag att du har rätt att reklamera såväl djur som andra icke-levande varor två år efter köpet. Det vill representanter från hästnäringen ändra på.

– Det här är en problematik för oss eftersom vi som företagare ofta säljer till privatpersoner. Efter två års tid kan en person komma tillbaka och säga att hästen inte motsvarar förväntningarna. Det är inte rimligt, säger Aja Blomberg Andersson, ordförande för Hästföretagarna. 

Hon bedriver själv sin verksamhet i Falkenberg och menar att hon inte vågar investera för de pengar som en försäljning ger.

Som läget är nu får jag nästan sätta pengarna på ett konto vid sidan om, då jag är rädd för att köparen ska komma tillbaka och säga att det är något fel på hästen.

Inte sällan leder affärerna till tvistemål, berättar Aja Blomberg Andersson, där det många gånger slutar i en förlikning med två förlorare. Och mitt i en sådan oenighet står hästen som riskerar att misskötas och missa viktig träning.

– Det blir ju lätt så. Hästen blir inte tränad på det viset som den var avsedd för. Men ska du då ta tillbaka den för att träna och försöka sälja den igen har det ju gått flera år.

För att kunna bedriva sin verksamhet utan orosmoln hängandes över huvudet hoppas hon att levande djur ska kunna få en egen lagstiftning.  

– Vi har jobbat med den här frågan i sju år nu. Vi måste få en förändring i konsumentköplagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista