Griskulting.
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

"Otroligt viktigt att vi inte sänker djurskyddsnivån"

1:44 min

Djurskyddet Sverige lämnade idag med Djurens rätt 55 500 namnunderskrifter till Jordbruksverket, i protest mot att griskultingar i framtiden ska kunna avskiljas från suggan en vecka tidigare än nuvarande gräns.

– Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg tackade för att vi tagit oss tid, och talade om att djurskyddsaspekten är viktig. Däremot menade han att det inte är så stor sak att låta grisarna avvänjas en vecka tidigare. Och det är ju det vi för fram, hur otroligt viktigt det är att vi inte sänker djurskyddsnivån, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige.

Förslaget kom från Jordbruksverket och har fått hård kritik. Kritikerna ville värna om smågrisarna, men det är även för suggans skull och även för naturens och konsumentens skull.

De har också pekat på att det kunde bli en blir en ökad antibiotikaanvändning. Tanken är att åtgärden ska öka uppfödningen av grisar i Sverige

Åsa Hagelstedt tror att namninsamlingen gör nytta.

– Jag tror att det spelar roll vad vi säger. Och får vi inte igenom det nu så ska vi fortsätta att kämpa för det, säger Åsa Hagelstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".