Falkenberg satsar på levande stadskärna

2:39 min

Centrumutvecklaren Henrik Olsson hoppas att Falkenbergs stadskärna är attraktiv dygnets alla timmar, med människor, vackra byggnader och bra shopping.

Idag har Fastighetsägarna och Falkenbergs innerstadsförening presenterat man hur man ser på stadskärnans utveckling. Och något som är viktigt i utvecklingen av centrum är "en levande stadskärna."

– En levande stadskärna är en stadskärna som är attraktiv dygnets alla timmar. Det är med människor, vackra byggnader, mycket att titta på, man upptäcker nya saker hela tiden, säger Henrik Olsson, centrumutvecklare och utvecklingsledare för stadskärnan i Falkenberg.

Hur ska man göra stadskärnan ännu mer levande?

– Jag tror att hela tiden utvecklas, och aldrig stanna upp. Idag går man på gym, yoga och kultur och då måste vi anpassa stadskärnan med utbudet. En stad ska vara attraktiv både med och utan människor. 

Framöver vill man att Falkenberg ska utvecklas utifrån tre av de stora gatorna i de centrala delarna av staden.

– Vi är rörande överens om att vi ska ha unika verksamheter på Storgatan, som inte finns någon annanstans i Sverige. På Nygatan ska vi ha mer shopping, de kända butikskedjorna. Och på Holgersgatan är det mer ärendehandel, som frisörer, vårdcentraler, trafikskolor, bibliotek och så vidare. 

Och det är extra viktigt att vara tydlig med hur man vill att centrum ska bli framöver, menar Henrik Olsson.

– Jag brukar använda ordet laxrosa, alla har olika uppfattningar om vad laxrosa är. Vi får inte prata om laxrosa färger i stadskärnan, utan mer konkret! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista