De efterlyser Hallands HBTQI-historia

3:40 min

Vad och vem blir historia? Projektet Halland Unstraight samlar in och omtolkar berättelser för att synliggöra HBTQI-personer.

Det är den ideella föreningen The Unstraight Museum som fått uppdraget av länsstyrelsen att synliggöra HBTQI-historia i Hallands län. Begreppet HBTQI är en samlingsterm för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexuella.

– Det handlar om att identifiera unstraight historia, alltså historia om och för HBTQI-personer i Hallands län, gärna kopplat till platser i Hallands län, säger projektledaren Eleonora Fors Szuba.

Tillsammans med organisationen Lesbisk Makt ska de titta på tidigare historieskrivning och försöka se den ur ett annat perspektiv. Men projektet handlar även att samla in berättelser om HBTQI-personer, något som behöver bli mer välbevarade, enligt Eleonora Fors Szuba.

– De måste också dokumenteras och finnas i samlingar. Bara för att de inte finns det i dag så betyder inte det att berättelserna inte finns.

Hur gör ni rent konkret för att samla in de här historierna?

– Om man vill dela med sig av sina berättelser eller sin historia kan man antingen höra av sig till oss och så kan vi intervjua personen. Eller så kan man maila, skriva sin berättelse eller fylla i ett formulär på länsstyrelsens hemsida. 

Just nu är de i insamlingsfasen, men förhoppningen är att även länsarkivet i Halland ska vara intresserade av materialet. Nästa steg blir att se hur de insamlade berättelserna kan presenteras publikt.

– Jag hoppas i det här skedet att vi får in mycket berättelser och mångfacetterade berättelser från olika ålderssegment. Och gärna en spridning i länet och spridning över bokstavskombinationen HBTQI, säger  Eleonora Fors Szuba.

Vill du bidra med en berättelse? Maila halland@unstraight.org eller klicka här för mer info.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista