Nytt kunskaps- och kulturcentrum i Falkenberg

4:18 min

Det nya kunskaps- och kulturcentrat är Falkenbergs största investering någonsin. Planerna är ett nytt bibliotek, gymnasieskola, samt kulturskola och turistbyrå.

Irene Wigroth är bygg- och projektchef på samhällsbyggnadsavdelningen i Falkenbergs kommun och kommenterar projektet.

– På den här parkeringen i centrum ska vi bygga vårt nya kunskaps- och kulturcentrum. Och om ett år är det en stor arbetsplats med kran och fullt ös. Det kommer bli en jättevacker byggnad som ett arkitektkontor ritat, säger hon.

Varför behövs det en sådan här byggnad i Falkenberg?

Det började med att vi hade dåliga lokaler och vi har rivit dem och sanerat dem. Vi ska samverka och effektivisera våra lokaler. Nu är det dags att bygga en gemensam byggnad.

Byggnaden kommer att vara 7000 kvadratmeter stor fördelad på fyra våningar, de första två våningarna kommer vara mycket publika med bibliotek, hörsalar och aula. Våning tre och fyra är mindre och till för elever och ska inrymma kontor.

Det blir ett kunskaps- och kulturcentrum och samlingspunkt vid Stortorget och kvarteret det ligger i kommer att göras om med ny park och bostäder. Det är den största investeringen för kommunen någonsin och budgeten är på 375 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista