Bostadsinbrotten ökar mest i Kungsbacka

2:03 min

I norra Halland drabbas fler än tidigare av bostadsinbrott. Samtidigt har inbrotten minskat i länets södra kommuner.

Mellan januari och oktober förra året utsattes 42 bostäder för inbrott i Kungsbacka kommun. Under samma period i år är det mer än dubbelt så många som drabbats, totalt 114.

Enligt Anders Wiss, lokalpolisområdeschef i Kungsbacka, finns det flera förklaringar till förra årets rekordlåga nivå, men framhåller specifikt en:

– Vår teori är att vi hade intensiva gränskontroller. Vi tror att vi är väldigt hårt drabbade utav tillresta brottslingar.

Ökningen av bostadsinbrotten är inte förvånande, säger Anders Wiss, men måste ställas i relation till förra årets rekordlåga siffra.

– Om man jämför årtalen så var 2016 ett sådant år då det var väldigt lite bostadsinbrott. Men går man tillbaka och jämför siffror mellan 2012 och 2017 så ligger bostadsinbrotten på en konstant nivå.

Men det ser inte likadant ut överallt i länet. I kommuner som Halmstad, Hylte och Falkenberg har bostadsinbrotten minskat. Varför fler har drabbats i Kungsbacka tror Anders Wiss har flera faktorer.

– Rent brottslighetsmässigt så ligger Kungsbacka nära en storstad, sedan är Kungsbacka förhållandevis välbärgad.

2015 publicerade Nationella operativa avdelningen (NOA) en erfarenhetsberättelse om mobil organiserad brottslighet i Sverige. Där står det att trettio till femtio procent av alla bostadsinbrott i Sverige görs av tillresta brottslingar.

– Den siffran tror vi nog att vi kan översätta till Kungsbacka. Har man då en intensiv gränskontroll så kanske det avhåller folk från att åka så mycket i Halland och det förklarar kanske den låga siffran 2016, säger Anders Wiss.

För att motverka bostadsinbrotten har polisen i Kungsbacka bland annat utfört kontroller på bilvägar. Anders Wiss berömmer också grannsamverkan i kommunen, men säger att det inte är tillräckligt.

– Polisen klarar inte detta uppdraget själva, vi har inte en polisiär resurs som kan övervaka hela vårt samhälle när det gäller dessa brottstyperna. Vi måste ha allmänhetens hjälp.

Så drabbade är Hallands kommuner

Så här många bostadsinbrott har skett i Hallands kommuner hittills i år (ökning eller minskning jämfört med samma period 2016).

Kungsbacka: 116 (+74)

Varberg: 71 (+47)

Laholm: 51 (+21)

Hylte: 15 (-1)

Falkenberg: 43 (-15)

Halmstad: 125 (-57)

Jämförelseperioden är 1 jan - 18 okt 2016 och 1 jan - 18 okt 2017.

Källa: Polisen Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista