Kvinna sitter framför dator.
Enligt rapporten så tror äldre i större utsträckning än yngre att det de läser på nätet är sant. Foto: Berit Roald/TT.

Äldre tror inte alltid vad som skrivs på internet

2:15 min

I dag släpps en stor kartläggning av svenskarnas vanor på nätet. Enligt rapporten finns det stora skillnader när det gäller källkritiken på nätet.

Den görs på uppdrag av Internetstiftelsen som har tittat på bland annat tillgången till internet, vilka källor som används men också hur och i vilken utsträckning svenskarna använder sig av sociala medier.

Enligt rapporten tror äldre i större utsträckning än yngre att det de läser på nätet är sant. Jonathan Esbjörnsson håller en kurs om IT för seniorer i Varberg.

– Jag är väl lite motvalls då för jag tycker att mina seniorelever faktiskt har en väldigt hög kompetens och är väldigt kritiska till Internet och klickar inte på allt, säger han.

Men kanske kan den allra äldsta generationen ha en högre tilltro till internet.

– De har kanske en större tilltro till dagspressen, det som tidigare varit statligt och reklam.

Bedrägerier och bedrägliga mejl riktas ofta mot äldre, men Jonathan Esbjörnsson tycker att hans kursdeltagare är uppmärksamma.

– Jag tycker att äldre är bättre än de yngre. Jag tycker att det ska vara obligatoriskt redan från när man sätter en I-pad i elevernas händer, att de ska gå igenom källkritik, att inte allt man ser på nätet är sant.

– Jag skulle vilja att det satsades mer tid och resurser på att informera om källkritik, vad man ska akta sig för. Det har samhället i stort igen i slutändan. Det blir mindre bedrägerier och mindre bedrägliga reportage, förhoppningsvis, säger Jonathan Esbjörnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista