Bild på tavlan som vann tävlingen.
1 av 3
"Sinnenas trädgård" heter tavlan som vann kategorin naiv figurativ konst. Obs! Bilden är beskuren. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.
Tavlan Flyktmetafor tog hem en fin andraplats.
2 av 3
Tavlan Flyktmetafor tog hem en fin andraplats. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.
Tavlan Silentium kammade hem en femteplats i kategorin impressionistiskt stilleben.
3 av 3
Tavlan Silentium kammade hem en femteplats i kategorin impressionistiskt stilleben. Obs! Bilden är beskuren. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.

Konst från Halmstad segrar i USA

3:57 min

Mia Lundqvist från Halmstad toppar kategorin naiv figurativ konst i prestigefyllda konstuttagningen American Art Awards.

American Art Awards är en konsttävling på nätet, där konstnärer över hela världen kan skicka in sina bilder till 50 olika bildkategorier. Därefter väljer USA:s bästa gallerier och museer ut de sex bästa bilderna ur varje kategori.

Mia Lundqvist från Halmstad toppar två av kategorierna, dels naiv figurativ konst där hennes bilder blev etta och tvåa, och så impressionistiskt stilleben, där hon kammade hem en femteplats. 

– Jag har olika sätt att jobba på. Ibland har jag en förebild eller en idé. Men i de här målningarna utgår jag från färg och form, abstrakt alltså, och ser vad som händer. Samarbete mellan hjärnan och det inre, och en komposition i färg och form, berättar Mia Lundqvist. 

Hennes konst är full av färger, färger som har varit hennes värld hela vägen. 

– Rent konkret är det alla grundfärgerna. Sen tror jag att det blå, rosa och lite gröngula är de som återkommer, säger hon. 

I bilderna återfinns även blommor, som bildar en slags ram i ramen. 

– Jag har fått mer tid på mig nu, och jag har mer trygghet i mig att våga brodera med penseln. Så jag tar fram den där romantikern och nostalgikern i mig och sammanfattar det i mitt vuxna jag, säger Mia Lundqvist. 

Hon inspireras också av sagorna från förr, som till exempel Tomtebobarnen.

Se bilderna i bildspelet ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".