Ligor och särskilt brottsaktiva – då blir inbrotten fler

2:47 min

Internationella ligor eller personer som är särskilt brottsaktiva kan göra att antalet bostadsinbrott skiljer sig mycket mellan kommuner.

Det har varit fler bostadsinbrott i Kungsbacka och Varberg i år jämfört med förra året. Samtidigt har inbrotten minskat i Hallands södra kommuner (se faktaruta).

Men Ingemar Nilja, ansvarig för Hallandspolisens brottsförebyggande arbete, tycker att man bör se med försiktighet på siffrorna.

– Vi ser ju över tid att det kan skilja sig åt. Vi har haft samma fenomen i Laholm och motsvarande i Halmstad tidigare år, och vi kan inte heller alltid förklara exakt vad det beror på, säger han.

Internationella ligor som kommer till Sverige och specialiserar sig på ett visst område kan höja antalet bostadsinbrott i ett område, berättar han.

– Sen kan det finnas inhemska lokala brottsaktiva som är väldigt brottsaktiva under en viss period.

För att skydda sig som privatperson kan man tänka på att vara uppmärksam, inte berätta om sin semester på sociala medier och se till att ha bra relation till sina grannar som kan hjälpa till att hålla koll när man är bortrest.

Så drabbade är Hallands kommuner

Så här många bostadsinbrott har skett i Hallands kommuner hittills i år (ökning eller minskning jämfört med samma period 2016).

Kungsbacka: 116 (+74)

Varberg: 71 (+47)

Laholm: 51 (+21)

Hylte: 15 (-1)

Falkenberg: 43 (-15)

Halmstad: 125 (-57)

Jämförelseperioden är 1 jan - 18 okt 2016 och 1 jan - 18 okt 2017.

Källa: Polisen Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista