Mer lokalproducerat utan mellanhänder

1:48 min

Konceptet med bönder som säljer sina varor via sociala medier direkt till konsumenter sprider sig i länet. Halmstad och Laholm blir nya orter.

Det blir allt mer populärt för bönder och producenter att sälja sina varor via sociala medier och sedan låta kunderna hämta dem direkt på en bestämd plats i kommunen.

Detta kallas för Reko-ring och sprids runt om i landet. En finns redan i Varberg. Nu laddar matproducenter i Halmstad och Laholm för att starta upp.

– Det är kanonbra. Just det att kunna handla färskt och träffa producenterna på plats där man vet att äggen är värpta samma dag, eller morötterna tagna ur jorden samma dag. Det är verkligen positivt, säger Maggie Henningsson, en av besökarna på Reko-ring i Varberg.

Man slipper mellanhänderna och man vet ju varifrån grejerna kommer.

På en större parkeringsplats i Varberg har tomatodlare, lammkötts- och äggproducenter samlats. De väntar på att kunderna ska komma och hämta varorna de beställt via sociala medier. Det är åttonde gången som Reko-ringen hålls i Varberg, och varannan vecka är det utlämning av varor.

– Jag tror det är viktigt att vi får en balans gentemot de stora kedjornas varumärken. Vill man gynna det svenska jordbruket då vill man veta att det är svenska produkter man får, säger Katarina Gardell Nilsson som säljer rotfrukter på Reko ring i Varberg.

Reko är en förkortning på rejäl konsumtion och startade i Finland men har spridits på flera andra håll i världen. Det är ett sätt för konsumenter att komma närmare producenterna och på plats kunna fråga om hur tomaterna är odlade eller hur lammen är uppfödda.

I Sverige finns i dagsläget ett trettiotal Reko-ringar, och fler väntas det bli. Både i Halmstad och Laholm planerar producenter att starta upp. Christina Almén är en av initiativtagarna för Reko-ring i Varberg. 

– Det närproducerade är mer tillgängligt såhär, du behöver inte åka ut till varje lokalproducent för sig utan allt finns på samma ställe. Vi söker hela tiden nya producenter, främst det som inte redan finns som exempelvis vilt och fisk. Vi vill sprida detta mer och kanske hjälpa till att starta upp det i grannkommunerna Falkenberg och Kungsbacka, säger Christina Almén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista