Porträttbild på en kvinna i förgrunden och en man i bakgrunden.
Christian Albinsson producerar dokumentärfilmen om Kamilla Peterssons könskorrigering. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio.

Kamillas könskorrigering blir dokumentär

5:37 min

Sedan drygt fyra år tillbaka har Kamilla Petersson från Halmstad levt öppet som kvinna. Nu blir hennes förvandling från man till kvinna en dokumentär.

Sedan fyra år tillbaka så följer ett dokumentärteam Kamilla i förändringen från man till kvinna.

– Det har varit lite annorlunda, spännande och givetvis nervöst. Men i stort sett väldigt trevligt eftersom jag hela tiden strävat efter att aldrig gömma mig, utan att komma ut ordentligt – så alla får veta vem jag är, säger Kamilla Petersson. 

Och filmteamet har fått komma Kamilla väldigt nära i dokumentären. 

Det har varit otroligt närgånget, men till en vettig gräns. Det har funnits tillfällen när de varit nära mig i duschen, när jag sminkat mig och bytt om.

– Vi var inne med filmteamet hos läkaren när du skulle fixa brösten, när de ritade med spritpenna på kroppen, säger Christian Albinsson, som producerar dokumentären.

– Ja, det är ju rätt intimt. Men jag har inte känt att det har varit svårt att ha med dem. Tvärt om har det varit spännande, säger Kamilla Petersson. 

Från början var det sagt att slutfasen av könskorrigeringen, och den sista operationen, skulle ske om ungefär 3-4 månader. Men nu har Kamilla fått besked om att det dröjer minst 17 månader.

– Jag har varit helt förintad. Inte kunnat ta tag i något, och tvingat mig till att jobba, säger Kamilla Petersson. 

Och nu har hon börjat fundera på om det finns ett alternativ till en operation i Sverige.

– Om inget drastiskt händer så har jag varit i kontakt med ett sjukhus i Thailand, och fått svar. Det är ett klart alternativ, och vad jag förstår är de inte sämre på att göra en könsreglering i Thailand än här, men det är en ekonomisk fråga, säger Kamilla Petersson. 

Och rent filmmässigt tycker Christian att det blir en bättre dokumentär om man åker till Thailand.

– Men vi blev sugna på att hjälpa Kamilla med detta i en slags crowdfundingkampanj. Jag är säker på att folk i landet som vill hjälpa till med detta, säger Christian Albinsson.

En crowdfunding för en könskorrigering har aldrig tidigare gjorts, säger Christian, och Kamilla hoppas att det kan bli verklighet.

– Det är givetvis en positiv idé, ett fantastiskt alternativ, säger hon.

I filmer vill man ofta ha lyckliga slut tror du att det blir ett sånt slut på dokumentären?

– Ja. Det tror jag, absolut. Annat kan jag inte tänka, säger Kamilla.

– Vi vill ha den fina avslutningsscenen där det är en "damernas" skylt istället för "herrarnas" på omklädningsrummet, säger Christian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista