Anders Rickardsson, ordförande LRF Halland.
Anders Rickardsson, ordförande LRF Halland. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Lantbrukarna blir färre i Halland

2:45 min

Var fjärde heltidsarbetande jordbrukare har slutat de senaste tio åren visar statistik från Jordbruksverket sammanställd av nyhetsbyrån Siren.

Det är inget som förvånar Anders Rickardsson, ordförande i LRF Halland.

– Den halländska storleken på gårdarna har alltid varit lite mindre. Då har vi kompenserat med mer djur och när det har varit väldigt pressad lönsamhet på djursidan, så kan man inte hålla på och jobba och inte få någon lön.

Han nämner även att lantbrukarkåren har en hög medelålder, som är en bidragande faktor till att fler har slutat.

– Såvida vi inte får till en volymökning, att det blir större efterfrågan på svenska livsmedel, så finns det ingenting som säger att den här trenden att det går åt lite färre personer för att producera den mat vi behöver kommer ändras.

Samtidigt visar undersökningen Lantbruksbarometern, som intervjuat lantbrukare på uppdrag av LRF, mer positiva resultat. Bland annat att lönsamheten ökar och att lantbrukarna känner att de har stort förtroende för konsumenterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".