lan
1 av 2
Skillnaden på ett tjejlan är enhörningen säger arrangören Sam med ett leende. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
lan spela dataspel
2 av 2
Malin laddar för en ny omgång. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Sexuella hot mot tjej-LAN

1:44 min

Inför ett dataspels-LAN för enbart tjejer och ickebinära i Halmstad polisanmälde arrangörerna hot som framförts via Facebook.

Inte heller spelvärlden är ett undantag från de trakasserier som den aktuella kampanjen #metoo handlar om.

Malin Åström, en av besökarna på Halmstad-LANet, där man alltså samlas och spelar dataspel - har mött sexismen i spelvärlden. 

– Ja självklart. Jag undviker till exempel att använda voicechat och liknande för att undvika den uppenbara sexismen som man stöter på om man går ut och säger att man är tjej, säger Malin Åström.  

Det har samlats 15-20 tjejer i Halmstad och spelar. Sam Bäfvenberg kommer från Nösslinge i Varberg och är projektledare för den här spelhelgen och engagerad i Sverok. 

– Spelkulturen kan vara hård där tjejer och transpersoner får stå tillbaka och ta väldigt mycket skit, trakasserier och osynliggöranden. Absolut att det finns sexuella trakasserier också, säger Sam Bäfvenberg. 

Sam berättar att det är många som väljer att inte berätta att de är tjejer.

– Och gör man det får man mycket sunkiga kommentarer. 

Men det var inte bara att dra ihop en helg där killar stängdes ute för att övriga skulle få en trygg plats, en mängd negativa kommentarer kom på Facebook där några ledde till en polisanmälan för hets mot folkgrupp.

– Vi vill ses och spela spel, det borde inte vara så stor grej, men folk blir superprovocerade och använder sig av sexuella hot.

Men vad känner och tänker du då? 

– Jag blir skitsur, samtidigt blir jag ju motiverad också att göra detta. "Tack för att ni bekräftar att det här behövs", säger Sam Bäfvenberg. 

Men resultatet har varit värt det, säger Sam. Många säger att de är trygga.

Malin Åström är en av dem som tycker att det är bra med ett sånt här event, men trycker också på att hon har många killkompisar i spelvärlden som är bra, det finns bra och dåliga människor.

– Om man tycker att det är läskigt, det är mycket sexism tyvärr, då är det perfekt med ett sånt här event. Ha kul utan att tänka på att man är tjej, säger Malin Åström. 

I andra sammanhang så måste man väga in att man är tjej? 

– Ja, tyvärr. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".