Meja Wennander, spelare i Aranäs
1 av 3
Folk vågar uttrycka sig illa på sociala medier oftare än i verkligheten, säger Meja Wennander, spelare i Aranäs. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Rasmus Nyman, spelare i Aranäs
2 av 3
Rasmus Nyman, spelare i Aranäs Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Niklas Virolainen, ungdomsansvarig i Aranäs
3 av 3
Niklas Virolainen, ungdomsansvarig i Aranäs Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Aranäs ska få spelare att snacka schysst på nätet

2:55 min

Kränkande uttryck ska bort. Handbollsklubben Aranäs i Kungsbacka utbildar nu 250 spelare om hur man beter sig på sociala medier.

Det är spelare i 12-14-årsåldern som kommer att delta i utbildningen, och syftet är att undvika kränkande uttalanden i sociala medier.

– Det handlar om värdegrund och hur man ska uppföra sig både på och utanför planen, säger Niklas Virolainen, ungdomsansvarig i HK Aranäs.

Varför de som idrottsklubb tar ett sådant initiativ förklarar han med att det ligger rätt i tiden.

– Vi har haft andra utbildningar i doping och annat också, men det känns som att det här blir viktigt att ta upp.

Utbildningen genomförs tillsammans med Sisu Idrottsutbildarna Halland. Meja Wennander och Rasmus Nyman är spelare i HK Aranäs.

– Jag tycker det är bra att vi ska ha den här utbildningen. Det man inte vågar säga i verkligheten ska man inte skriva anonymt på nätet heller, säger Meja.

Ingen av dem har själva blivit utsatta, men känner kompisar som blivit det. När man börjar kalla varandra för elaka saker, till exempel påpekar att någon är ful så har gränsen passerats tycker Meja.

– Jag hör det ibland, vissa som verkligen går över gränserna, men det är väldigt mycket mer på nätet än det är i verkligheten, säger hon.

Det är viktigt att säga ifrån, tycker Rasmus.

– Jag brukar säga till att det inte är okej, men om de inte lyssnar så brukar jag ta det till en vuxen. Men det är inte ofta, de brukar lyssna. 

Kan det inte vara lite svårt om det är en kompis eller någon man halvkänner?

– Jag tror inte det, jag tror att de lyssnar oavsett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".