Fullt på Migrationsverkets boenden i Halmstad

1:59 min

Fulla boenden gör att ensamkommande som fyllt 18 år tvingas flytta från Halmstad till andra kommuner.

Mahmoud fick höra förra veckan att han måste flytta från Halmstad så snart som möjligt, sluta skolan och börja om på nytt i Ullared i ett av Migrationsverkets boenden.

– Jag har bott här i nästan två år, om jag flyttar dit tappar jag allt. Jag får börja från noll, det kommer inte att gå.

Vad är det du har här?

– Mina kompisar och det viktigaste, skolan.

Mahmoud har fått sin ålder uppskriven till 18 år, och det betyder att kommunen egentligen inte har något ansvar för hans boende längre. I stället är det Migrationsverkets ansvar.

Från början var det sagt att han skulle flytta till Migrationsverkets boende, och på så sätt vara kvar i Halmstad. Men nu är de fulla och då är det Ullared som gäller där han inte känner någon.

– Flyttar jag så tappar jag hoppet, motivationen att läsa. 

Kan du inte bygga upp livet där också då? 

– Det kommer ta lång tid, jag vet inte hur det fungerar där. Det är katastrof, säger Mahmoud. 

Migrationsverket har bara som uppgift att se till så att Mahmoud har någonstans att bo, och just nu är det fullt på Migrationsverkets boenden. 

– Naturligtvis blir det konsekvenser för den enskilde individen och det har vi ju förståelse för att det kan vara en tuff och jobbig omställning att komma till en annan kommun och så vidare, säger Carl Hedberg, enhetschef på mottagningsenheten i Halmstad.

Migrationsverket uppfyller sitt ansvar, säger han. 

– Vårt uppdrag när någon fyller 18 år är att se till att den personen ska ha någonstans att bo. Så länge vi uppfyller det kravet så utför vi vårt uppdrag.

Kommunerna har blivit lovade 390 miljoner kronor i år och mer pengar nästa år från regeringen för att ungdomarna ska kunna stanna kvar i kommunerna. Men många kommuner har inte bestämt hur de ska hantera dessa pengar ännu.

Än så länge är alltså beskedet till Mahmoud att han måste flytta från Halmstad och det är det han tänker på just nu.

– Det är svårt. Jag är ensam i det och ingen som kan hjälpa till och så. På kvällarna kan jag inte sova och jag gråter mycket. Det är svårt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista