Jenny Rytterbgard, barnmorska och gynstol
Många myter finns om cellförändringar, exempelvis att cellförändringar märks. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tre myter om cellförändringar

4:24 min

Märks cellförändringar och minskar risken med åldern? Barnmorskan Jenny Ryttergard reder ut de vanligaste myterna om cellförändringar.

1. "Knipsar bort bitar"

– Vi har fortfarande många kvinnor som kommer och säger att: i dag gjorde det inte ont, men förra gången gjorde det ont, ni måste ha slutat med att knipsa bort bitar.

Ingenting knipsas bort, berättar Jenny Ryttergard. Det som barnmorskan gör är att stryka på livmodertappen. Orsaken till smärta handlar om något annat, till exempel att man ligger fel i stolen.

2. Cellförändringar märks

Många förknippar cellförändringar med enbart cancer, men det stämmer inte. Cellförändringar är något som de flesta kvinnor som är sexuellt aktiva är med om någon gång i livet, men ofta läker kroppen ut sig själv.

– De cellförändringar vi vill hitta är de som kroppen inte klarar av att läka ut. De som på sikt kan bli till cancer. Oftast är det långsamt växande förändringar som tar tio till femton år på sig att utvecklas till något som kan vara farligt.

3. Risken minskar med åldern

Cellförändringar orsakas av HPV, som är vårt mest sexuellt överförbara virus. I dag när många har en större förmåga att söka sig till nya sexuella relationer, som kanske gör att man mår bättre, så finns en liten ökad risk för cellförändringar, berättar Jenny Ryttergard. Även om vi blir äldre.

– Det är inte bara så att det är en heterosexuell penetrerande relation som kan ge cellförändringar, utan det handlar om könskontakt. Och det kan vi ha på olika vis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".