Fyra glada seglare iklädda gula västar jublar framför en segelbåt.
Foto: Privat.

Särö uppe i seglingsallsvenskan

3:46 min

Det blev tredje gången gillt för Särö Båtklubb som lyckades ta sig upp i seglingsallsvenskan efter ett tufft, jämnt kval i helgen.

I helgen avgjordes det vilka tre klubbar som tog en plats i Allsvenskan i Segling 2018. Efter 24 genomförda race stod Göteborgs Kungliga Segelsällskap överst på prispallen med Stockholms 606 Klubb som tvåa  och som trea stod Särö Båtklubb, där Tobias Bergqvist var rorsman.

– Det var tredje gången gillt kan man säga. Det har varit lite olika väder vid kvalen de två tidigare åren. I år var det ganska bra med vind och en hel del regn. 

Och det var nära att Särö missade seglingsallsvenskan för tredje året i rad.

Det var extremt nära. Det avgjordes på de sista metrarna på den sista delseglingen när vi slog Stenungsund. Vi slog dem med max en halvmeter. Det var en riktig nagelbitare. 

I seglingsallsvenskan är storstäderna representerade och bland annat är det många klubbar från Göteborg. Och i Halland är det fyra klubbar som deltar, varav tre kommer från de norra delarna av länet.

– Det är fantastiskt roligt att det går bra för Halland. Tittar man på vår del av länet finns det en lång historia av kappsegling runt Onsala, Kullavik och Särö. Särö har haft det tufft – men är nu på väg tillbaka till rampljuset. 

Och att få segla i Allsvenskan betyder mycket för Särö.

– Det betyder jättemycket för klubben. I seglingsvärlden är allsvenskan ett nytt påfund, men den fyller en funktion i att behålla intresset för seglingen för våra ungdomar. 

I serien ingår båtar i anmälningsavgiften, och Tobias Bergqvist beskriver serien som lättillgänglig. Det är blandade lag, och i varje lag ska det finnas minst en ungdom och minst en kvinna. 

– Det gör att man får ganska bra bredd på besättningen. 

Och nu blir det upp till bevis för Särö i högsta serien. 

– Jag tror absolut vi kan hävda oss mot de andra lagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista