Mari-Louise Wernersson (C)
Mari-Louise Wernersson (C). Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Sparkade skolchefen – kritik mot Wernersson

1:57 min

Idag kom kritiken från kommunrevisorerna: Mari-Louise Wernersson (C) gjorde fel när den tidigare skolchefen Jörgen Frostlund tvingades lämna sin tjänst.

Revisorerna bedömer att Mari-Louise Wernersson (C) inte hade stöd i kommunstyrelsens delegationsordning att ta ett så kallat ordförandebeslut i frågan.

Istället anser revisorerna att skolchefen skulle ha stängts av i väntan på ett beslut i kommunstyrelsen, som är den nämnd som ansvarar för avslut av förvaltningschefer.

Mari-Louise Wernersson säger att hon tog beslutet med oppositionsrådet Per Svensson och att de var överens om att det var brådskande. Hon rådgjorde då med sina tjänstemän.

– Jag frågade tjänstemännen om jag hade rätt att ta det beslutet. Ja, det har du var svaret till mig. 

Men enligt revisorerna, som gjort intervjuer med berörda personer, ska den tillfrågade tjänstepersonen inte ha gett råd i det specifika fallet.

– Jag går inte in på enskilda tjänstemän, jag konstaterar att när jag frågade mina tjänstemän så har jag fått det beskedet.

Under hösten har Falkenbergs kommun påbörjat ett arbete med att se över anställningsformer för förvaltningschefer samt hur rekryteringen ska se ut framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".