Kvinna i svart klänning står framför grönskande höstträd.
Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämnden i Halmstad Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Kommunen: De har lämnat asylprocessen

1:38 min

Det råder olika uppfattningar om vilka som ska få del av regeringens extra bidrag för att ensamkommande ska slippa flytta från sin kommun. Halmstad kommuns uppfattning är att de som fått avslag har lämnat asylprocessen.

När en asylsökande fyller 18 år blir det Migrationsverkets ansvar, inte kommunens, att anordna med boende. Efter att flera asylsökande tvingats flytta till helt andra kommuner när de fyllt 18 eller deras ålder skrivs upp, har regeringen valt att skjuta till mer pengar.

Totalt har kommunerna fått 390 miljoner för att de asylsökande som är över 18 år inte ska behöva lämna skola och vänner.

För Halmstad kommun handlar det om 4,8 miljoner på två år, pengar som kommer först i december. Riktningen för pengarna är att de ska gå till barn som fyller 18 år, som sköter sin skolgång och fortfarande är i asylprocessen.

Men flera ensamkommande kan trots regeringens extra bidrag tvingas flytta. Ett avslag på sin asylansökan ser Halmstad kommun som att man har lämnat asylprocessen.

– Då är man inte längre i asylprocessen. Det är helt riktigt att man har möjlighet att överklaga sitt beslut. De processerna kan ta flera år, och det hade betytt att om alla skulle stanna i kommunens boenden så hade vi i flera år haft vuxna boende när vårt ansvar egentligen är de asylsökande barnen, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämnden i Halmstad.

Men Birgitta Jönsson, som är god man i Halmstad är kritisk till den uppfattningen.

– Jag tänker att de är fel, för de är kvar i asylprocessen. De har fått ett första avslag och väldigt många väljer att överklaga. Och vi har flera exempel på att de som i domstol fått rätt och skrivits ner i ålder igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista