Glyfosat är ett vanligt inslag i det svenska jordbruket. Inte minst som en beståndsdel i bekämpningsmedlet roundup.
1 av 2
Glyfosat är ett vanligt inslag i det svenska jordbruket. Inte minst som en beståndsdel i bekämpningsmedlet roundup. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Kvinna med grön bakgrund
2 av 2
Agneta Sundgren är rädd för att svenska bönder kan drabbas hårt av ett förbud mot glyfosat. Foto: LRF.

Känt bekämpningsmedel kan förbjudas

2:01 min

Unionens medlemsländer tar idag ställning till om ämnet glyfosat, som används flitigt i jordbruket, fortsatt ska få användas i EU.

Bara i Sverige säljs mer än 600 ton bekämpningsmedel som innehåller glyfosat varje år, enligt statistik från Kemikalieinspektionen. Ämnet används flitigt inom EU, mest känt som en beståndsdel i bekämpningsmedlet roundup.

Anledningen till att glyfosat kan förbjudas är att det enligt viss forskning kan leda till cancer.

Gun Ragnarsson, grisbonde i Tvååker, ställde om till ekologiskt jordbruk för tio år sen och hon säger att ett förbud och en utfasning av glyfosat innebär stora utmaningar för jordbruket.

– Grunden för att få en bra sådd är att ha en noggrann växtföljd där vallen är ett självklart inslag. Och sen är det mekanisk bekämpning som behövs, vid rätt tillfälle, säger hon.

Hon förstår att det finns en oro bland konventionella bönder. Ett förbud mot glyfosat skulle helt förändra förutsättningarna för många jordbrukare.

– Framför allt behöver bonden tänka helt annorlunda. Det är väldigt mycket som förändras i arbetssättet, det finns inga hängslen och livrem utan man måste göra rätt. Men det är väldigt roligt att vara växtodlare och lyckas man är det väldigt kul!

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, blir svenska bönder extra hårt drabbade vid ett eventuellt förbud mot glyfosat. Med kallt och ostadigt väder under Sveriges höstmånader är glyfosat en garant för en bättre höstsådd, det säger LRF:s växtskyddsexpert Agneta Sundgren.

– Och höstsådda grödor avkastar bättre, så har vi ingen höstsådd får vi förlita oss mer på vårsådden, säger hon. 

Igår tog EU-parlamentet beslut om att fasa ut glyfosat på fem år, istället för kommissionens förslag på 10 år. Beslutet är inte juridiskt bindande utan istället är det resultatet av dagens omröstning, då unionens olika regeringar deltar, som blir avgörande.

Agneta Sundgren på LRF hoppas på att tillståndet för glyfosat förlängs, men säger samtidigt att föreningens medlemmar är beredda på en förändring i regelverket.

– Då får de hitta andra metoder, men såvitt jag kan bedöma så kommer alternativen vara dyrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista