Kommunråden i Falkenberg, Per Svensson och Marie-Louise Wernersson
Kommunråden i Falkenberg, Per Svensson och Marie-Louise Wernersson. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Per Svensson (S): Beslutet om skolchefen togs på fel sätt

1:23 min

Mari-Louise Wernersson (C) gjorde fel när skolchefen i Falkenberg tvingades lämna sin tjänst, enligt kritik från kommunrevisorerna. Och oppositionsrådet Per Svensson (S) delar revisorernas bedömning.

Igår kom kritik från kommunrevisorerna som bedömer att kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg – centerpartisten Mari-Louise Wernersson – gjorde fel när den tidigare skolchefen Jörgen Frostlund tvingades lämna sin tjänst tidigare i höst.

Mari-Louise Wernersson säger att hon tog beslutet tillsammans med Socialdemokraternas oppositionsråd Per Svensson och att de var överens om att det var brådskande. Men nu säger Per Svensson att han delar revisorernas bedömning.

– Det är ju uppenbart att beslutet inte skulle tagits på det sättet. Vi skulle gjort det på ett annat sätt, vi skulle stängt av Jörgen och sen tagit ett beslut i kommunstyrelsen, säger Per Svensson (S). 

Vad tycker du om att det sköttes på detta sätt? 

– Jag kan väl givetvis tycka att vi kan lära oss mycket av detta. Jag personligen frågade Mari-Louise om man kunde göra på detta sättet, och hon sa att hon hade undersökt det, och fått ett svar på att det gick. Och jag litade på henne. 

Vilket ansvar har du i detta?

– Givetvis har jag ett ansvar, men det är ändå inte jag som tagit beslutet, säger Per Svensson.

Hade du inte kunnat säga ifrån? 

– Absolut, och jag ställde frågan om hon hade stöd i frågan, och det uppgav hon att hon hade. Och då får jag lita på det. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista