Varbergs tingsrätt.
Varbergs tingsrätt. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Försvinnandet i Älvsered

Misstänkta i Älvseredsfallet släpps

4:19 min

Varbergs tingsrätt meddelar nu att de två män som suttit häktade fyra månader misstänkta för människorov släpps på fri fot.

Männen är misstänkta för att ha fört bort en 40-årig man som försvann från Älvsered i maj i år och fortfarande inte har hittats.

– Det är åklagaren som gjort bedömningen att det inte finns tillräckliga skäl för åtal i det här läget, säger Lars-Gunnar Perlinger, polisens förundersökningsledare.

De båda männen är fortfarande på sannolika skäl misstänkta för brottet och har därför belagts med reseförbud och anmälningsskyldighet. Det innebär att de inte får lämna sitt hemlän, och måste anmäla sig på den lokala polisstationen några gånger i veckan.

De två männen har suttit häktade cirka fyra månader. Tidigare var även en annan man häktad och ytterligare en kvinna misstänkt. Även de är fortsatt misstänkta och mannen har reseförbud och anmälningsskyldighet.

Samtliga fyra har hela tiden nekat till anklagelserna.

Polisen har hållit en mängd förhör, och har gått igenom material som de trott ska kunna räcka för åtal. Det handlar bland annat om elektroniska spår i ett stort antal mobiltelefoner. Nu fortsätter utredningen även om de misstänkta har släppts ur häktet.

– Deras versioner gör att misstankarna mot dem är väldigt starka om vad de har gjort den här dagen i samband med att den försvunne mannen försvann, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Nyligen avslutades ett andra sökpådrag i skogar runt Älvsered. Den 40-årige mannen försvann den 1 maj och drygt en vecka senare hittades hans bil på en parkering vid Hotell Ullared.

Först trodde polisen att mannen hade avvikit frivilligt, men de började sedan misstänkta att han hade utsatts för någon typ av brott och började utreda försvinnandet som människorov.

Älvseredsfallet – detta har hänt

  • Den 1 maj anmäls en 40-årig man som jobbar i Älsvered försvunnen. Polisen vet att han lämnade sin bostad på morgonen, men har inga vittnesuppgifter.
  • Drygt en vecka senare hittas hans bil på en parkering utanför Hotell Ullared. Polisen börjar misstänka att mannen inte har försvunnit frivilligt.
  • Den 29 maj går polisen ut och ber allmänheten om hjälp i sökandet efter mannen.
  • Den 21 juni häktas två män misstänkta för att ha fört bort 40-åringen. Båda nekar till brott.
  • Missing People genomför stora sökinsatser efter mannen i skogarna runt Älvsered.
  • Den 26 juni grips ytterligare en man misstänkt för människorov. Även han häktas.
  • Den 30 juni misstänks även en kvinna för medhjälp till människorov. Hon släpps ur häktet några dagar senare men är fortsatt misstänkt. Alla misstänkta nekar till brott.
  • Den 30 augusti släpps en av de häktade männen. De två andra männen är fortsatt häktade. 
  • I mitten på oktober avslutar polisen sina andra stora sökinsats efter den försvunne mannen, som fortfarande inte hittats.
  • Den 25 oktober meddelar Varbergs tingsrätt att de två misstänkta som då är häktade släpps på fri fot. Enligt polisen kvarstår misstankarna mot alla fyra misstänkta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista