Raimo Einosson från Varberg.
Raimo Einosson från Varberg. Foto: Muhamed Ferhatovic

Lokala producenter har svårt att sälja till butiker

2:05 min

Närodlade tomater, gurka och rotfrukter är svåra att sälja till de lokala butikerna i länet. Det vittnar lokala producenter om.

Raimo Einosson odlar tomater i Varberg och har länge kämpat med att få sålt sina varor till butiker.

– Vi är en ganska liten producent och därför är det svårt att få gehör för sina produkter genom grossisten till butiken. Det finns många hinder på vägen, säger han.

Raimo Einosson har odlat tomater i Varberg i trettio år. För fem år sedan tröttnade han på att försöka övertala butiker att köpa hans tomater och öppnade en gårdsbutik. Han känner att marknaden har blivit tuffare för de lokala producenterna.

– Det är samma problem som för mig, många försöker i stället ha flera försäljningskanaler. Till exempel Reko ring och liknande, säger Raimo Einosson. 

Reko ring är ett koncept som vuxit på senare tid. Lokala producenter säljer sina varor via sociala medier där kunderna sedan hämtar det de köpt på en särskild plats i kommunen.

P4 Halland besökte en av Reko-ringarna i länet och pratade med producenter. En av dem som känner som tomatodlaren i Varberg är Katarina Gardell Nilsson, som är rotfrukt- och kålodlare i Falkenberg.

– Jag tror det är viktigt att vi får en balans mot de stora kedjornas egna varumärken, för att de tar död på oss producenter, säger Katarina Gardell Nilsson. 

Men ICA tycker att alla har samma möjligheter att få sålt sina varor och att det inte går att jämföra lokala producenter med exempelvis ett bolags egna varor. Dan Jacobsson är färskvaruchef inom bolaget.

– Det är inte så att en liten lokal aktör krigar under samma förutsättningar som en "private label" eller ett eget varumärke, säger han. 

Dan Jacobsson säger att ICA-butiker i länet vill ha ett nära samarbete med de lokala producenterna och därför finns också en webbportal där lokala producenter kan registrera sig och på så sätt göra sig synliga för butikerna. Men intresset har varit svagt för detta.

– Så är det i dagsläget och därför hoppas jag att fler aktörer anmäler sig för att då blir de också synliga. Just nu med den trend som finns idag med intresset för lokalt och regionalt så blir jag förvånad om en butik inte ger en lokal producent en möjlighet, säger Dan Jacobsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".