Gunilla Johansson företräder en av pojkarna. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio.
Gunilla Johansson företräder en av de misstänkta. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio.
Försvinnandet i Älvsered

Advokaten kritisk: Gränsen är nådd med råge

1:58 min

Advokaten Gunilla Johansson riktar skarp kritik mot utredningen av försvinnandet i Älvsered, efter att hennes klient släppts ur häktet.

Hon företräder en av de män som suttit häktade misstänkt för människorov i närmare fyra månader, efter att en man i 40-årsåldern försvunnit i Älvsered. Hon konstaterar att utredningen inte gett det polis och åklagare hoppats på, men är kritisk till den långa häktningstiden.

– Att ha en människa frihetsberövad under så lång tid som det har varit fråga om, med ständiga förlängningar utan att man har kommit vidare i utredningen. Det finns en gräns för hur mycket man får tåla och den gränsen är nådd med råge, säger hon.

Enligt polisen kvarstår misstankarna mot hennes klient och de övriga tre misstänkta. De är fortfarande på sannolika skäl misstänkta för brottet, något som förvånar Gunilla Johansson.

– Man kan inte ha en människa frihetsberövad utan att utredningen stärker misstankarna. Här får man närmast uppfattningen att misstankarna har försvagats, säger hon.

De misstänkta har hela tiden nekat till brottet.

Älvseredsfallet – detta har hänt

  • Den 1 maj anmäls en 40-årig man som jobbar i Älsvered försvunnen. Polisen vet att han lämnade sin bostad på morgonen, men har inga vittnesuppgifter.
  • Drygt en vecka senare hittas hans bil på en parkering utanför Hotell Ullared. Polisen börjar misstänka att mannen inte har försvunnit frivilligt.
  • Den 29 maj går polisen ut och ber allmänheten om hjälp i sökandet efter mannen.
  • Den 21 juni häktas två män misstänkta för att ha fört bort 40-åringen. Båda nekar till brott.
  • Missing People genomför stora sökinsatser efter mannen i skogarna runt Älvsered.
  • Den 26 juni grips ytterligare en man misstänkt för människorov. Även han häktas.
  • Den 30 juni misstänks även en kvinna för medhjälp till människorov. Hon släpps ur häktet några dagar senare men är fortsatt misstänkt. Alla misstänkta nekar till brott.
  • Den 30 augusti släpps en av de häktade männen. De två andra männen är fortsatt häktade. 
  • I mitten på oktober avslutar polisen sina andra stora sökinsats efter den försvunne mannen, som fortfarande inte hittats.
  • Den 25 oktober meddelar Varbergs tingsrätt att de två misstänkta som då är häktade släpps på fri fot. Enligt polisen kvarstår misstankarna mot alla fyra misstänkta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".