Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio
Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio

Schysstare arbetsvillkor för regionens leverantörer

0:34 min

Region Halland ska från och med nu ställa krav på kollektivavtalsliknande förhållanden när de köper varor och tjänster.

Politikerna i regionfullmäktige har beslutat att ställa krav på lön som är i nivå med branschens lägstanivå enligt kollektivavtal. Kraven handlar också om semester och arbetstid.

Det politikerna beslutade under onsdagen är formuleringen i policyn som innebär att regionen ska ställa krav i upphandlingar.

Tidigare fanns det otydligheter om vilka krav som var tillåtna att ställa i en upphandling, men en lagändring vid årsskiftet har ändrat på det.

– En bransch som varit väldigt tydlig är när vi upphandlar för byggnation, renovering och tillbyggnad. Den branschen har inte alltid varit sund, säger Per Stané Persson (S). 

Framför allt, berättar Per Stané Persson, kan det ha varit tveksamheter kring vissa underleverantörers löner. 

 – Det kan vara lite tveksamt vilka löner de människorna får. Där kommer vi märka den största skillnaden direkt, säger han och fortsätter:

– Men vi kommer märka en höjning över helheten, och att vi får en sund konkurrens mellan företagen, oavsett var man kommer ifrån. Det tycker jag är det viktigaste. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".