Samtalsterapeut Stina Petterson.
Stina Pettersson arbetar som samtalsterapeut och har riktat in sig på bonusfamiljer. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio

Tips: Så lyckas du med bonusfamiljelivet

3:19 min

Mina barn - dina barn. Nya relationer och mycket känslor. Att få bonusfamiljelivet att fungera är inte helt enkelt men samtalsterapeuten Stina Pettersson har flera tips om hur man lyckas.

Stina Pettersson är en samtalsterapeut som riktat in sig på att hjälpa just bonusfamiljer. Både i sitt yrke och i podcasten "Bonuspappan och plusmamman" får hon svara på frågor om bonusfamiljelivet. De mest förekommande frågorna rör gränssättning, hur man ska göra om man inte kommer överens med sin partners barn och hur man ska hantera ex-partners. För att lyckas med sina relationer har Stina Pettersson flera tips.

 – Ett är att låta saker ta tid, för det tar tid, ofta fem till sju år. Är det tufft i början så behöver det inte vara det längre fram.

En vanlig kommentar som par i en bonusfamilj kan få höra är att man bör separera om relationerna inte fungerar bra men det behöver inte vara lösningen, enligt Stina.

– När ni börjar känna att ni inte når fram till varandra och konflikterna är fler än de fina stunderna så sök hjälp. Om man går i ett tidigt skede så kan man förändra mycket.

Det är även viktigt att hålla liv i kärleken.

– Att inte glömma bort sin vuxenrelation. Bygg teamet och ta hand om era respektive barn, glöm inte bort dem.

Stina Pettersson poängterar även att det finns flera positiva aspekter med att leva i en bonusfamilj, trots att det kan uppstå konflikter.

– Det som är bra är att man lär sig att organisera, barn lär sig att ha relationer på olika sätt och lär sig att hantera konflikter, vilket är bra för framtiden. Det är också så att om man landar i bonusfamiljen så får man väldigt fina relationer som inte är en föräldrarelation utan en relation mellan barn och en annan vuxen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".