Birgit Nilsson och Ingri Svenungsson från föreningen Navet i Varberg vill att den nystartade kvinnogruppen ska locka fler nyanlända kvinnor. I kvinnogruppen övas det på svenska genom att man bara pratar svenska med varandra i lokalen. Det erbjuds också läxhjälp och i framtiden kommer det att hållas en kurs i hur man hittar nyttiga matvaror i butikerna vilket Ingri Svenungsson tror kan hjälpa kvinnorna att bli mer självständiga.
Birgit Nilsson och Ingri Svenungsson från den ideella föreningen Navet i Varberg vill att den nystartade kvinnogruppen ska locka fler nyanlända kvinnor. Foto: Casper Sewerin

Nystartad kvinnogrupp för integration

1:03 min

Det har varit svårt för den ideella föreningen Navet att nå ut till nyanlända kvinnor. Därför har de valt att starta en kvinnogrupp.

– Vi märkte att det nästan bara var unga män som kom hit och att vi inte nådde kvinnorna. Det var några som kom när vi hade Qigong och några som kom när vi hade cykelkurserna men annars kom de inte hit, säger Ingri Svenungsson, ordförande i Navet.

Den ideella föreningen jobbar med att underlätta för nyanlända att integreras och vill vara en mötesplats för nyanlända och Varbergsbor.

För att nå de nyanlända kvinnorna startade de därför en kvinnogrupp som hålls varje måndag, och det har gett resultat. Just på måndagarna kan det komma ett tjugotal kvinnor, när det andra dagar inte dyker upp några nyanlända kvinnor alls.

– De första som kom var inte så många, men sen berättade de för sina goda vänner och det blev fler, säger Ingri Svenungsson.

I kvinnogruppen övas det på svenska genom att man bara pratar svenska med varandra i lokalen. Det erbjuds också läxhjälp och i framtiden kommer det att hållas en kurs i hur man hittar nyttiga matvaror i butikerna, vilket Ingri Svenungsson tror kan hjälpa kvinnorna att bli mer självständiga.

– Jag tror att de kan få ett större självförtroende, att de kan klara sig mer ute i samhället då de lär sig mycket mer svenska och att de blir mer självständigare, säger Ingri Svenungsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".