Falkenbergs kommun
Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.

Överenskommelse klar – så mycket får sparkade kommunchefen

Nu är överenskommelsen klar. Den sparkade kommunchefen Charlotte Johansson kostar Falkenbergs kommun 2,5 miljoner kronor.

Under onsdagen träffade Falkenbergs kommun och den tidigare kommunchefen Charlotte Johansson en överenskommelse. Uppgörelsen innebär att Johansson ges ett avgångsvederlag som motsvarar 20 månadslöner, vilket innebär 2,4 miljoner kronor för kommunen. Utöver det kommer kommunen även stå för ett omställningsstöd på 100.000 kronor.

– Vi tackar Charlotte Johansson för hennes arbete i Falkenbergs kommun. Vi har följt de lagar och regler som ligger till grund för den här sortens överenskommelse, säger Mari-Louise Wernersson (C), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Det var förra veckan som kommunstyrelsen meddelade att de inte längre har förtroende för kommunchefen Charlotte Johansson.

P4 Halland har sökt Charlotte Johansson som avböjer att kommentera uppgörelsen och istället hänvisar till sin chefsförhandlare Rolf Löfberg.

– Jag ställer alltid frågan om man accepterar uppgörelsen innan man går till avslut och Charlotte accepterar detta. Hon förstår att hon inte kan vara kvar och då behöver hon ju något att landa i, säger han.

Finns det någon enskild händelse eller i sitt arbetsätt där Charlotte Johansson anser att hon brustit?

– Absolut inte. Då hade det kommit på bordet, det är min fasta övertygelse, säger Rolf Löfberg.

I nuläget är Anders Ramberg tillförordnad kommunchef. Enligt den överenskommelse som gjordes under onsdagen ska Charlotte Johansson avsluta sin anställning den 31 oktober. Vem som kommer ta över efter henne är ännu oklart men Ramberg kommer ha uppdraget till dess att kommunstyrelsen hittat en långsiktig lösning.

– Vi fortsätter nu rekryteringen av en ny kommunchef, säger Per Svensson (S) oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Charlotte Johansson är den andra toppchefen i Falkenbergs kommun som tvingas lämna sin tjänst i år. I september träffades en överenskommelse med den sparkade skolchefen Jörgen Frostlund som fick 30 månadslöner i avgångsvederlag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista