Bilden är från Alingsås konsthall och föreställer statyn "Med handväskan som vapen".
1 av 2
Statyn "Med handväskan som vapen" av Susanna Arwin hamnar i Alingsås. Foto: Mattias Norström
Bilden föreställer Zandra Pettersson, ordförande Sverigedemokraterna i Alingsås.
2 av 2
Zandra Pettersson (SD) vill inte se statyn "Med handväskan som vapen" i Alingsås.

Damen med handväskan hamnar i Alingsås

2:19 min

Nu har konstnären Susanna Arwins staty "Med handväskan som vapen" fått ett offentligt mottagande. Efter att ha nobbats av en rad kommuner tar nu Alingsås emot den som en donation.

Statyn har hämtar inspiration från det ikoniska fotografiet av Hans Runesson från en nynazistisk demonstration i Växjö 1985, då en kvinna svingar sin handväska mot en demonstrant.

Men efter att Växjö för två år sedan tackade nej till att ta emot den, följde en lång rad nej från andra intresserade kommuner. 

Susanna Arwins staty finns i två exemplar. Den första köptes av hotellägaren och entreprenören Lasse Diding, som ville ge den till Varbergs kommun. Kommunen sa nej, och statyn hamnade istället i en villaträdgård i Varberg efter en donation till Hallands kulturhistoriska museum.

I måndags beslutade kultur- och fritidsnämnden i Alingsås att ta emot det andra exemplaret, som en donation. Och Susanna Arwin är överlycklig över beslutet:

– Det är helt fantastiskt och jag är så glad att det äntligen blir så här nu!

Men även i Alingsås har beslutet föregåtts av debatt, som handlar om huruvida statyn är våldsbejakande eller ett uttryck för civilkurage.

I en omröstning i den lokala tidningen vann nej-sidan. Och 4 av nämndens 13 politiker ville inte se statyn på något av torgen i Alingsås. En av dem är Sverigedemokraten Zandra Pettersson, som tycker att statyn förespråkar våld.

– Ja, för det ska tysta ner vad andra tycker. Man kan använda verbala argument istället, det tycker jag vore bättre. Kan vi inte visa kärlek på Alingsås gator istället. Vi skulle kunna ha händer som omfamnar varandra i olika färger eller hjärtan. Vi ska inte öka på någon polarisering och våld här.

I somras ställdes statyn ut på konsthallen i Alingsås, där nu utställningsproducenten Mattias Norström är nöjd över beslutet. Han förstår inte argumentet som har spridit sig om att statyn förespråkar våld.

– Jag vill inte prata så mycket om våld. Jag vill få in humor också, det är jätteroligt med en gammal dam som vevar med en handväska. Och just att det är en kvinna som är gestaltat och de flesta bronsstatyer består av män och krigare, så tycker jag att den här är fantastisk.

Troligen kommer statyn att hamna på torget utanför Konsthallen, alldeles bredvid handbollsarenan. Men Zandra Pettersson och Sverigedemokraterna har ett annat förslag på placering – den lokala soptippen.

– Men det är väl en fin plats? De behöver kanske en staty där.

Så du tycker att den är mindre våldsbejakande om den står där?

– Nej men jag tycker att den passar bra där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista