19-åring dömd för mordförsök på skola

0:43 min

En 19-årig man döms till fem och ett halvt års fängelse för mordförsök, efter att ha slagit, skallat och huggit med kniv mot en elev på Kattegattgymnasiet i Halmstad.

Händelsen inträffade i början av september, då 19-årigen utdelade flera slag i ansiktet mot eleven, skallade honom och högg med en kniv mot hans kropp. Han slutade inte självmant utan blev avbruten när två kompisar gick emellan. 

19-åringen är en tidigare elev på skolan och kunde gripas kort efter händelsen. Han döms nu till fem och ett halvt års fängelse och kommer därefter utvisas. Han ska dessutom betala skadestånd till eleven på drygt 140 000 kronor.

Åklagaren Jon Lindahl är nöjd med domen.

– Jag instämmer i det tingsrätten skriver att här har man gjort precis allt som krävs utan att lyckas med brottet. Det är bara tillfälliga omständigheter som gör att den här personen inte drabbas hårdare än vad han gjorde och att det då hade blivit ett fullbordat mord, säger han.

Innan 19-åringen lämnade platsen för bråket ska han ha hotat eleven till livet om han berättade om det som hänt. Därför döms han även för övergrepp i rättssak, och dessutom brott mot knivlagen.

Enligt tingsrätten borde brottet ge tio års fängelse, men straffet blir lägre med hänsyn till mannens ålder. 

Den skadade eleven fick knivskador i nacken, men de var inte livshotande.