Flicka sitter med händerna för ansiktet.
Tjejer på yrkesförberedande linjer skattar sin hälsa sämst, enligt en undersökning gjord av Ung Lilvsstil. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tjejer på yrkesförberedande program mår sämst

1:14 min

Att tjejer på yrkesförberedande program mår sämst visar en undersökning Ung Livsstil har gjort med alla gymnasieelever i Falkenberg.

– Vi kan alltså se att flickorna på yrkesförberedande program skattar sin hälsa sämre på alla indikatorer på faktisk hälsa, säger Ulf Blomdahl som är forskningsledare för undersökningen. 

Ung Livsstil har gjort en enkät med alla elever i gymnasiet i Falkenberg och 80 procent har svarat på undersökningen. Den visar alltså att tjejerna på de yrkesförberedande programmen har mer ont i huvudet, känner sig mer nedstämda och tycker att livet som helhet är sämre. 

– Några orsaker kan vi se omedelbart. De idrottar och motionerar mindre och trivs sämre i livet, säger Ulf Blomdahl.  

Han pekar också på just könsaspekten, att det är svårare att hitta sin identitet som kvinna och det lyckas man bättre med på de studieförberedande programmen, men killarna lyckas allra bäst. 

Växa upp och bli kvinna är betydligt tuffare än att växa upp och bli kille. 

Som exempel känner tjejerna på yrkesförberedande programmet oro i 50 procent av fallen, medan 9 procent av killarna känner det. 

Vad sorgligt...? 

– Det är riktigt sorgligt, säger Ulf Blomdahl. 

Hela diskussionen i Sverige säger att de högpresterande tjejerna mår sämst, säger Ulf Blomdahl men här visar alltså siffrorna tydligt att så inte är fallet.

I stället är det alltså tjejerna på de yrkesförberedande programmen som mår sämst och nu ställer forskningsledaren en fråga riktad till politiker och andra som kan påverka:

– Siffrorna är knivskarpa, vad gör ni nu?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista