Ogräsmedlet roundup
1 av 2
Ogräsmedlet roundup Foto: Erik Abel/TT
Marie Nols och Sol-Britt Rejnäs har valt att inte använda roundup i sina trädgårdar.
2 av 2
Marie Nols och Sol-Britt Rejnäs har valt att inte använda roundup i sina trädgårdar. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Motstridiga åsikter om välkända trädgårdsmedlet

3:20 min

Påta i jorden eller använda ogräsmedlet roundup? Åsikterna går isär om ett av världens mest använda bekämpningsmedel som nu kan komma att förbjudas.

I mitten av december går EU:s tillstånd ut för att använda glyfosat, en beståndsdel i det flitigt använda bekämpningsmedlet roundup.

Glyfosat används flitigt såväl inom jordbruket som av privatpersoner. Sol-Britt Rejnäs är villaägare i Halland, men har valt att inte använda medlet.

– Jag tycker inte man ska ha det. Det går ju ner i marken och sådär, är jag rädd, säger hon.

EU-kommissionen har föreslagit att tillåta medlet i tio år till. Sveriges regering var tidigare för en förlängning, men svängde igår och ställer sig nu mot förslaget. Eftersom flera EU-länder är emot sköts beslutet upp ytterligare en gång under onsdagen.

Det är framför allt forskning om att medlet skulle innehålla cancerframkallande ämnen, som gör förbudet aktuellt. Men forskningen är motstridig.

Världshälsoorganisationen WHO har varnat för riskerna med medlet. Samtidigt menar Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA och European chemicals agency, ECHA att de vetenskapliga resultaten inte räcker som bevis på att medlet är cancerframkallande.

Ing-Marie använder inte roundup längre, men är fostrad med att använda det och har några gamla dunkar med roundup hemma. Att frågan nu är uppe för debatt tycker hon är intressant.

– Ja, eftersom jag är uppvuxen med att det är något man använder och att det är fullständigt ofarligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".