Bönder på dräneringskurs
1 av 2
Dräneringskurs i Skrea. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Kursledare Barbro Kindt och mjölkbonden Daniel Harryson
2 av 2
Kursledare Barbro Kindt och mjölkbonden Daniel Harryson. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Vill rädda skörden – bönder åker på dräneringskurs

2:59 min

Hallands stora regnmängder ställer till det för skörden. För att lyckas bättre har det startats en dräneringskurs för bönder, som blivit helt fullsatt.

Kursen i Skrea heter "Dränering i praktiken" och anordnas av länsstyrelsen. Över 60 lantbrukare har samlats för att lära sig kunskapen om dränering. Daniel Harryson, mjölkbonde i Skrea har redan börjat dika ur sina åkrar.

– Det är för att vi ska kunna komma ut och köra lite enklare och snabbare på våren, så det torkar ut fortare och tar hand om mer vatten snabbare, säger han.

Barbro Kindt är länsstyrelsens kursledare. 

– Vi ser att det regnar mer när klimatet förändras. Dräneringen är viktig för att man ska komma ut tidigt på våren. Även om det regnar mycket på hösten så kan man ha större chans att bärga skörden till en bra kvalité.

– Om man har väldigt mycket vatten i jorden och kör med tunga maskiner så packas jorden, och det är inte alls bra.

En packad, vattenmättad mark innehåller heller inget syre, och då är risken dessutom stor att lustgas kommer upp i atmosfären.

Är det lite av en bortglömd kunskap?

– Ja, kanske lite. Det dränerades ganska mycket under 1900-talet. Sen är det meningen att det ska hålla ganska länge. Det är en ganska stor investering, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista