regnoväder.
Det har regnat en hel del i Halland i oktober. Foto: Anders Wiklund/TT

Meteorologen: "Nederbörden är rejäl"

1:30 min

Den senaste tidens regnoväder har orsakat problem i olika delar av Halland. Enligt Johan Wiksten, meteorolog på SMHI, så har det regnat ovanligt mycket i oktober.

– Om man tittar på hela oktober hittills så har de inre delarna av Halland fått mellan 150 och 180 millimeter regn och närmast kusten mellan 100 och 130 millimeter. Det är rejält med nederbörd och det är lite mer än det normala, säger Johan Wiksten.

Samtidigt påpekar han att det inte handlar om några rekordnivåer.

– Både 2006 och 2008 så fick man en bit över 250 millimeter i de inre delarna av Halland. Så det har kommit mycket regn i år men det är inte rekord, säger han.

Under onsdagseftermiddagen och kvällen gjorde räddningstjänsten ett flertal vattenrelaterade utryckningar. Värst drabbat var områden i Varbergs kommun.

– Det som ställer till det är att marken är mättad så vattnet har ingenstans att ta vägen, säger Åsa Eriksson, kommunikatör på Räddningstjänsten Väst.

Trots att det väntas upp emot 10 millimeter regn i de inre delarna av Halland under torsdagskvällen och natten så ser prognosen inte ut att vara allarmerande.

– Det är höga flöden i små vattendrag i Halland men det uppnår inte varningsnivå. I de större vattendragen och sjöarna så är bedömningen att inte heller de kommer stiga till varningsnivå, säger Johan Wiksten.

I nuläget har man därför ingen extra bemanning på Räddningstjänsten Väst.

– Vi följer läget och har normal beredskap med jour, säger Åsa Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista