Elemina Dahlberg.
Foto: Martina Killander/Sveriges radio

Eltekniker vill se fler tjejer i branschen

3:29 min

Elemina Dahlberg, 19 år och numera färdig eltekniker, gick eltekniska programmet i Falkenberg och var den enda tjejen i sin klass.

Som enda tjej i sin gymnasieklass på eltekniska programmet i Falkenberg säger Elemina Dahlberg att hon kände sig som en av killarna men att hon fick anpassa sig efter deras jargong.

– Det kan bli tufft att stå upp för sig själv som ensam tjej i en klass med bara killar, det kan vara psykiskt svårt.

Hur hanterade du den här jargongen?

– Man fick försöka hänga med och skämta tillbaka istället, kaxa emot lite mer, istället för att ta åt sig och må dåligt. Man hade såklart kunnat ignorera det också.

Hur hade det blivit då?

– Då tror jag att jag hade hamnat i skymundan och blivit lite utstött. Och i de fallen blir det väl så att tjejerna mår dåligt. Man behöver stå upp för sig själv.

Man måste få bort normen kring att killar går bygg och tjejer går barn- och fritid.

Hon förstår att det kan vara värre i andra klasser och tror att det skulle förbättras om fler tjejer gick i klasserna.

– Skulle det vara fler tjejer på yrkesprogrammen på gymnasiet tror jag att det hade blivit lättare att prata om saken. Som det är nu är det lite glömt och lite gömt.

I sitt jobb som eltekniker säger Elemina att det har blivit mycket bättre.

– Jag blir positivt bemött istället. Alla blir glada att se en tjej. De vill ta hand om en mer och se till att man mår bra och trivs, säger Elemina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".