Från vänster: Fredrik Hansson, ordförande servicenämnden. Ann Andersson restaurangchef Kolla, Joakim Carlsson, logistiker
Från vänster: Fredrik Hansson, ordförande servicenämnden. Ann Andersson restaurangchef Kolla, Joakim Carlsson, logistiker Foto: Muhamed Ferhatovic

Kungsbacka vill ha in fler närodlare

4:22 min

Kungsbacka kommun hoppas på att fler lokala livsmedelsproducenter vill sälja in sina varor till dem. Det säger man inför en kommande upphandling.

I ett år har Kungsbacka kommun haft en så kallad samordnad transport av varor till skolor, förskolor och äldreboenden bland annat. Tanken är att transporterna av mat går ut färre gånger i veckan, men med ett större utbud.

Det minskar dels stressen för personalen, sparar på miljön och ger framförallt lokala producenter en möjlighet att sälja sina varor till kommunen. 

Snart drar kommunen igång en ny upphandlingsprocess där man hoppas att fler lokala producenter vill ingå. 

– Det blir lättare för våra lokala leverantörer att ingå i våra upphandlingar med de nya förutsättningarna. Snart går vi in i en ny upphandling och då hoppas vi på ett ännu större intresse från våra lokala producenter, säger Fredrik Hansson (C) ordförande för servicenämnden i Kungsbacka. 

I december planerar kommunen ett möte med lokala producenter där man kommer att informera mer om hur de kan få sålt sina odlingar till kommunen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista