Utbrott av kvarka på hästgård i Varberg

2:58 min

Ett föl i Varberg har drabbats av kvarka. Länsveterinär Viveca Eriksson betonar vikten av att tillkalla veterinär om en häst visar symptom på den smittsamma hästsjukdomen.

En klinikveterinär misstänkte att ett föl i Varberg drabbats av kvarka. Men provet visade att det inte växte någon kvarkabakterie.

– Sen fortsatte hästen att ha kliniska symtom och sjukdom, berättar Viveca Eriksson, som är länsveterinär på Länsstyrelsen i Halland.

Veckan därpå togs ett nytt prov och då visade det sig att det var kvarka ändå.

Viveca Eriksson berättar att det är viktigt att kalla på en veterinär och ta prov om man har en häst som visar symptom.

– I början får hästar en hög febertopp och då är det svårt att se bakterieväxt på första provet, säger hon. 

Kvarka hos hästar börjar med hög feber de första två dygnen och sedan får de näsflöde, hosta och svullna lymfknutor. Smittan är objektsburen och smittar mellan hästar direkt eller med föremål eller från människan som för den mellan hästarna.

Hur farlig är kvarka?

– Den är ju kanske inte livshotande för en vuxen häst som är i bra kondition men kan orsaka dödsfall hos nyavvanda unghästar eller nedsatta hästar, säger Viveca Eriksson.

Isoleringskraven på smittade hästar är minimum tre veckor eftersom inkubationstiden är upp till tre veckor men SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, tycker Länsstyrelsen ska höja isoleringstiden till fyra till sex veckor. Annars är risken att man missar sjukdomsfall av kvarka.