Barfotamannen Christopher Johansson
Christopher Johansson väljer att gå utan skor så ofta det går. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Christopher har lagt skorna på hyllan

2:47 min

Efter att ha fått en skada på foten slutade Halmstadbon Christopher Johansson att använda skor på sommarhalvåret. Nu, fem år senare, vittnar han om att barfotalivet har många fördelar.

– Jag gillar inte skor överhuvudtaget. Det blir lite kallt på vinterhalvåret, men mellan april och oktober så går jag alltid barfota.

Varför går du utan dojor?

– Det började för fyra till fem år sedan. Jag skadade ena foten utomlands och kom hem med ett sår. Naturlig läkning sker genom att det får lite syre, så jag testade att vara utan skor.

Därefter har han haft problem med knäna, sedan ryggen, och även då har det hjälpt att gå barfota, berättar han.

Vad får du för reaktioner?

– Att folk tycker det är nice, "det där gjorde jag när jag var liten, det var riktigt skönt".

– Sen är det många som tycker det är konstigt och kollar konstigt, men jag har gjort det så pass länge att det är naturligt för min del.

Och fotsulorna har blivit lite tjockare än tidigare.

– Jag har nog lite mer än en vanlig "Svensson" om vi säger så, säger han och skrattar.
– Men det är inte så farligt, trampar du på något så sätter det sig oftast i fotsulan innan det kommer in i foten. Så man har en tvåveckorsperiod innan man bygger upp en bra hud och kan knalla överallt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista