Katalonien flagga
Senaten i Madrid upphäver självstyret i Katalonien. Foto: Santi Palacios/AP

Tidigare Halmstadbon Juan: Ingen vinner på det här

3:19 min

Under fredagen röstade senaten i Madrid för att upphäva Kataloniens självstyre. Samtidigt röstade regionparlamentet i Barcelona ja för Kataloniens självständighet.

Tidigare Halmstadbon Juan Fernandez bor nu i Barcelona och har följt utvecklingen från Katalonien, en händelseutveckling som kanske inte är helt lätt att förstå om man inte är katalan, säger han.

– Det är blandade känslor. Det finns mycket folk, vi pratar om kanske två, tre miljoner som är katalaner och gärna vill vara katalaner, ha en republik. Det är en svår situation för vi är delade.

Han tror inte att det kommer bli våldsamt till följd av besluten, men tror samtidigt att det kommer bli kännbara konsekvenser både för spaniorer och katalaner.

– Katalonien och Spanien pratar inte med varandra. Och om inte politikerna pratar om det, så kommer vi aldrig att lösa detta. Vi vanliga människor som bor här kan inte göra någonting, så det är intressant hur situationen kommer att bli.

Att Spanien upphäver det katalanska självstyret innebär att de aktiverar artikel 155, en artikel som inte prövats tidigare.

Kommer det bli ännu mer låst mellan de olika delarna?

Jag tror inte att något kommer att lösas med dialog, det är omöjligt. Det kommer att bli konsekvenser, och det kommer att bli dåligt för spaniorer och katalaner. Det är ingen som kommer vinna här.

Han framhäver den goda ekonomin i Katalonien, som Spanien är beroende av.

Katalonien har tidigare röstat om självständighet, ett val som Spanien sen inte godkände. Därefter har det varit tveksamt från Kataloniens sida om man ska utropa en republik.

– Även för mig idag, jag hade ingen aning om det skulle bli ja eller nej när de röstade, säger Juan Fernandez.

– Men jag vill också säga att det är ingenting som är ändrat i Barcelona. Livet fortsätter som vanligt. Det här är ett politikproblem. Det är viktigt att alla förstår att vanliga människor har ingenting att göra med detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista