Stadshuset Falkenberg, Falkenberg centrum
1 av 2
Stadshuset Falkenberg, Falkenberg centrum Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernerrson (C).
2 av 2
Kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernerrson (C). Foto: Niclas Åkerström/Sveriges radio.

Falkenbergs kommun kan ha brutit mot lagen

1:44 min

Falkenbergs kommun får hård kritik för att man inte diariefört en allmän handling som rör tidigare skolchefen Jörgen Frostlund.

– Det får nog betraktas som ett ganska allvarligt brott, säger Folke Johansson, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet. 

Det är i efterspelet av den sparkade skolchefen Jörgen Frostlund som ett skadeståndskrav den 22 september nådde kommunrådet Mari-Louise Wernerssons mejlkorg.

I media har kommunrådet berättat om skadeståndskravet i samband med orsakerna till att Frostlund avskedades tre veckor tidigare. Men skadeståndskravet har aldrig diarieförts.

– De där saker är inget som jag har med att göra. Jag har fått mejlet och vidarebefordrat, så det är inte jag som har det ärendet.

Folke Johansson säger att det går emot principen om öppenhet hos kommunen.

Det allvarliga ligger i att man riskerar att dölja något för medborgare som vill ta del av uppgifterna

P4 Halland har genom flera oberoende källor tagit del av mejlet som förutom till kommunrådet även skickades till den förre kommunchefen Charlotte Johansson och personalchefen Thérese Lundgren.

I mejlet, som enligt samma källor är skickat från en kommunanställd på Frostlunds tidigare förvaltning, står det att om Frostlund återgår i tjänst skulle personen driva en tidigare händelse till arbetsdomstol. 

Men detta diariefördes aldrig och enligt personalchefen Thérese Lundgren placerades det i stället i en personakt med hänvisning till sekretess. Men den förklaringen håller inte, enligt Folke Johansson.

– Det har inte med saken att göra. Då kan handlingarna möjligen vara hemligstämplade, men de ska finnas registrerade och det ska fungera på samma sätt i alla fall, säger Johansson.

Han menar att det är tydligt brott mot offentlighetsprincipen och något som Justitieombudsmannen (JO), som har till uppgift att granska tillämpningen i offentlig verksamhet, kan komma att se över.

– De brukar reagera ganska skarpt mot sådana här saker, säger Folke Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista