Joanna Ederyd
För Joanna Ederyd, som åkt från Malmö till Sandhamn för att vågsurfa, kom lördagens blåsiga vädret väl till pass. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Hård motvind är Joannas bästa väder

1:24 min

SMHI gick i helgen ut med en klass-1 varning på grund av det blåsiga vädret men det betyder inte att alla stannar inne.

Det blåsiga vädret som tvingade SMHI att gå ut med en klass-1 varning ställde till det i vissa delar av länet.

Men för Joanna Ederyd som åkt från Malmö till Sandhamn för att vågsurfa var det ett välkommet besked.

– Vi surfare älskar när det stormar i Sverige för det är då som vågorna kan byggas upp så att man faktiskt kan ta sig ut och surfa.

Det är redan ett tjugotal surfare som tagit sig ut bland vågorna när Joanna kommer fram till Sandhamn under lördagsförmiddagen. Hon beskriver dagens väder som jättefint.

– Det kanske är för att jag är nybörjare men jag tycker ofta att det har en tendens att bli stökigt i Sverige för att det är mycket vind men nu är vinden perfekt, vågorna kommer rullande väldigt fint och det är solsken vilket är helt fantastiskt.

Joanna har vågsurfat i ungefär två år. Hon säger att hon blev väldigt glad när hon såg att det skulle blåsa ganska hårt i Halland under lördagen.

– Jag cyklar till skolan varje dag, en mil enkel väg, och då påverkas man ganska mycket av vinden men så fort det är väldigt hård motvind så blir jag väldigt glad för då inser jag att det finns chanser till surf under helgen.

Vad är tjusningen med vågsurfing?

– Det är det bästa jag vet. Det är inte bara surfingen i sig utan det är även närheten till naturen. När du är där ute har du ingen aning om tiden och all annan stress som påverkar i vardagen. Det är som meditation för mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".