Pilgrimsfalken fri efter lyckad rehabilitering
1 av 3
Det var för två månader sedan pilgrimsfalken hittades skadad i en trädgård i Halmstad. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Pilgrimsfalken fri efter lyckad rehabilitering
2 av 3
Idag släpptes Pilgrimsfalken fri efter två månaders rehabilitering. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Pilgrimsfalken och Tommy Järås
3 av 3
Tommy Järås, föreståndare på Fågelcentralen, är den som har varit ansvarig för pilgrimsfalkens rehabilitering. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Pilgrimsfalken fri efter lyckad rehabilitering

1:50 min

För två månader sedan hittades en skadad pilgrimsfalk i Halmstad. Efter rehabilitering kunde den idag flyga iväg i det fria igen.

Det var för två månader sedan som pilgrimsfalken hittades skadad i en trädgård i Halmstad.

– Den har antagligen flugit på någon ledning eller något liknade och brutit handen – alltså långt ut i vingen, säger Tommy Järås som är föreståndare på Fågelcentralen i Kungälv. 

När pilgrimsfalken hittades en skadad fördes den först till Naturum Getterön i Varberg och sedan vidare till Fågelcentralen i Kungälv. Tommy Järås säger att det var en trött fågel som anlände till centralen för att rehabiliteras.

– När vi fick in den så tejpade vi vingen så att den inte kan röra den så mycket. En sådan tejpning får inte sitt för länge eller för kort. Sitter det för kort går det upp genast och sitter den för länge så läker hela leden ihop.

 Det är en skön känsla när man lyckas med en rehabilitering för det är långt från alla man klarar. 

Rehabiliteringen skulle visa sig gå bra. Idag återvände Pilgrimsfalken till Getterön där den släpptes ut i det fira igen. 

– Den flög väldigt bra. Trots att den har haft en bruten vinge så tog den höjd snabbt och flög iväg så det känns skönt, säger Tommy Järås.

Hur känns det nu när den har flugit iväg?

– Det är lite speciellt när det är en sådan här art som tillhör staten eller som har varit så väldigt hotad. Själv har jag jobbat med den i 40 år så det känns lite extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista