spruta, sjuksköterska, sprututbyte
1 av 2
Nu införs sprututbyte i Kungsbacka. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Rita Bergström och Therese Theander
2 av 2
Rita Bergström och Therese Theander. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Nu startar sprututbyte i Kungsbacka

2:32 min

I Halland finns sedan tidigare sprututbyte i Halmstad och Varberg. Nu är det även Kungsbackas tur, och mottagningen kommer ligga i närheten av vårdcentralen.

Regionstyrelsen beslöt den första juni 2016 att ge Närsjukvården Halland i uppdrag att bedriva lågtröskelverksamhet med sprututbyte för droganvändare i Halland. De årliga kostnaderna för regionen uppskattas till 1,2 miljoner kronor.

Sedan tidigare erbjuds sprututbyte i Halmstad och Varberg och nu öppnar det alltså även i Kungsbacka. Mottagningen kommer att ligga i anslutning till Vårdcentralen Kungsbacka. 

– Detta är ett sätt att hjälpa missbrukare av intravenösa droger att ta sig vidare och få hjälp. Vi bygger upp ett förtroende mellan sjukvården och missbrukarna, säger Therese Theander, verksamhetschef särskilda uppdrag Vårdcentralen Halland.

Målet med verksamheten är att nå personer som injicerar droger för smittskyddsförebyggande åtgärder, provtagning och vaccination och anses vara en viktig del i det stöd vården kan ge för att bryta drogmissbruket.

– Vi hoppas att många ska söka upp vår verksamhet, och att många ska få hjälp av oss, och kunna ta sig vidare till ett liv utan missbruk, säger Therese Theander.

Rita Bergström, som är sjuksköterska på Sprututbytet Halland, poängterar att det är viktigt att få ett förtroende, rena saker och någon att prata med. Hon har tidigare erfarenhet kring hur sprututbytet fungerat i Halmstad och Varberg. 

– Jag tycker det har väldigt fina möten jag har haft hittills, och jag hoppas på samma sak här, säger Rita Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".